X Please adjust your browser settings in order to opt out of cookies and review our Privacy Policy for more helpful information

Fibromialgija

Svetovna zdravstvena organizacija je fibromialgijo opredelila kot bolezen ali sindrom iz skupine revmatičnih obolenj. Z drugimi besedami gre za obolenja sklepov, mehkih in vezivnih tkiv.

Čeprav so podobni kot pri artritisu, simptomi niso povezani. Fibromialgija sama po sebi ne prizadene nobenega telesnega tkiva, vendar mora prizadeta oseba ohranjati redno telesno aktivnost in s tem preprečiti slabenje mišic.

Po ocenah ima fibromialgijo od 2 % do 8 % ljudi, pri čemer je pojavnost tega obolenja pri ženskah 9-krat večja kot pri moških.

Raziskovalci ocenjujejo, da ima sindrom fibromialgije približno 5 milijonov Američanov, starih 18 let ali več.

Ljudje z določenimi revmatičnimi obolenji, kot je revmatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus (splošno imenovan lupus) ali ankilozirajoči spondilitis (spinalni artritis), so bolj dovzetni za fibromialgijo.

Obolenje je najpogosteje diagnosticirano pri ljudeh, starih med 20 in 50 let, in približno 75 % vseh, ki imajo ta sindrom, nima postavljene diagnoze. Obolenje je opredeljeno kot kronične bolečine v mišicah, vzrok za pojav in način za zdravljenje sindroma pa nista znana.

Kaj je razlog za pojav sindroma?

Še danes ni znano, kaj povzroča fibromialgijo, je pa sindrom povezan z genetiko. Gen, ki naj bi bil odgovoren za pojav tega obolenja, ni znan, vendar pa obstaja genetski sprožilec, ki se aktivira v določenih okoliščinah.

Študije so pokazale, da obstaja povezava med fizikalnimi, nevrološkimi in psihološkimi dejavniki in možnostjo pojava sindroma. Na bolečine, ki spremljajo to stanje, pogosto vplivajo čustva in razpoloženje. Depresija ali anksioznost lahko povzročita bolj poudarjen občutek bolečine, po drugi stran pa lahko bolečina povzroči občutek napetosti ali stresa.

Običajno ljudje čutijo bolečino, ko je prizadet del telesa (npr. artritis) ali po telesni poškodbi. Ljudje s fibromialgijo bolečino občutijo različno, saj je ne povzroča poškodba ali obolenje tkiva. Možgani in živčni sistem zaradi tega tudi občutek bolečine prenašajo na različne načine. To ne pomeni, da je bolečina manj resnična; ker ni fizične poškodbe, ki bi jo obravnavali, pa je lajšanje bolečine žal precej zapleteno.

Izvedenih je bilo veliko študij, ki so poskušale preučiti vzroke pojava sindroma, da bi ponudile vzroke za pojav fibromialgije.

Glavni simptomi fibromialgije so:

 • Bolečine
 • Močna kronična utrujenost
 • Motnje spanja

Vplivi teh simptomov se razlikujejo od posameznika do posameznika in na dnevni ravni.

Ljudje s fibromialgijo pogosto pravijo, da je utrujenost najhujši del obolenja, saj jim otežuje jasno razmišljanje oziroma jim povzroča težave s spominom.

Zdi se, kot da se je bolečina razširila po celem telesu, ali pa je zelo intenzivna na določenih mestih. Pacienti poročajo, da je bolečina močnejša ob ekstremnem vremenu. Za ta sindrom je značilna tudi močna občutljivost na pritisk na določenih mestih (18 občutljivih točk).

Manj pogosti simptomi fibromialgije so:

 • Slab pretok krvi, ki ga spremlja občutek mravljinčenja, otopelosti ali otekanje v rokah in nogah
 • Razdražljivost ali občutek obupa
 • Nenadna potreba po uriniranju, predvsem ponoči
 • Diareja ali zaprtost in bolečine v trebuhu (včasih diagnosticirane ločeno kot sindrom razdražljivega črevesja)

Načini zdravljenja:

Ker ni natančno opredeljenih vzrokov za pojav sindroma, je glavni cilj zdravljenja ohraniti zmožnost funkcioniranja, izboljšati kakovost življenja in blažiti simptome. Pogosti načini zdravljenja so:

 • Hidroterapija
 • Psihoterapevtsko zdravljenje – hipnoza, nevrolingvistično programiranje, kognitivna vedenjska terapija in metode, ki temeljijo na meditaciji, za boljše prenašanje bolečin in simptomov, ki spremljajo obolenje
 • Akupunktura
 • Zdravila

Terapija z laserjem nizke intenzitete – pripomoček B-Cure Laser za zdravljenje bolečin zaradi fibromialgije.

Življenje z bolečinami, ki jih povzroča fibromialgija, ni enostavno. Bolečina prizadene telo v valovih in povzroča motnje spanca, učinkovitega zdravljenja pa zaenkrat še ni.

B-Cure Laser lahko ublaži bolečine brez znanih stranskih učinkov in v udobju lastnega doma. Pripomoček ublaži bolečine, ko se te pojavijo, in tako izboljša kakovost življenja.

Laser nizke intenzitete deluje na površino kože in obenem prodre v globoko tkivo brez občutka toplote in poškodovanja kože. Tehnologija lahkih laserskih žarkov je bila do zdaj na voljo samo v velikih in nepremičnih napravah v klinikah, bolnišnicah in centrih za zdravljenje bolečin. To tehnologijo že leta uporabljajo najboljši strokovnjaki na svetu in je dokazan, priznan in učinkovit način zdravljenja.

Kako deluje?

Fototerapija potrjeno vpliva na celično aktivnost na naslednje načine:

 • Spodbuja rast celic.
 • Povečuje celično presnovo.
 • Izboljšuje obnovo celic.
 • Sproža protivnetni odziv.
 • Spodbuja zmanjšanje edema.
 • Zmanjšuje tvorjenje vlaknastega tkiva.
 • Spodbuja delovanje živčevja.
 • Spodbuja dolgotrajno tvorjenje dušikovega oksida.
 • Zmanjšuje tvorjenje bradikinina, histamina in acetilholina in spodbuja proizvodnjo endorfinov.

Danes lahko uspešno zdravite bolečine, ki so posledica fibromialgije, s tehnologijo laserja nizke intenzitete, in to v udobju svojega doma.

B-Cure Laser je medicinski pripomoček za domačo uporabo, ki v prenosnem in priročnem pripomočku izkorišča tehnologijo laserja nizke intenzitete. Raziskave so pokazale, da je B-Cure Laser dokazano učinkovit pri zdravljenju bolečin.

Zdravljenje fibromialgije z laserjem nizke intenzitete je bilo klinično preskušeno in velja za učinkovit način zdravljenja bolečin.

 

Protokol zdravljenja

Postavite pripomoček na mesto bolečine in izvajajte terapijo 8 minut, ne da bi ga premaknili. Da bi določili točno mesto bolečine, vam priporočamo uporabo zemljevida Trigger Point Map (zemljevid sprožilnih dejavnikov).

Če obstaja več mest, kjer hkrati čutite bolečino, skrajšajte trajanje terapije za 4–6 minut, da obdelate vse boleče točke.

Za optimalne rezultate ponovite zdravljenje vsaj dvakrat na dan.

Za udobno zdravljenje oddaljenih in težko dosegljivih mest vam priporočamo uporabo prilagodljivega stojala za B-Cure Laser.

Kako zdraviti bolečine zaradi fibromialgije s pripomočkom B-Cure Laser?
recommended for you

Sindrom zapestnega prehoda (ali sindrom karpalnega kanala)

Read more

Bolečine v zgornjem delu hrbta

Read more

Bolečine v kolenu

Read more