X Please adjust your browser settings in order to opt out of cookies and review our Privacy Policy for more helpful information

Rane

Kožno rano, ki se ne celi, se celi počasi ali se vedno znova pojavlja, imenujemo kronična rana. Nekateri od številnih primerov kroničnih (stalnih) ran so poškodbe, opekline, kožni rak, okužbe ali osnovna zdravstvena obolenja, kot je sladkorna bolezen. Dolgotrajne rane zahtevajo posebno nego.

Razjede so pogost pojav pri pacientih s sladkorno boleznijo, nevropatijo ali žilnim obolenjem. Zaradi odprtih ran imajo pacienti večje tveganje za pojav okužbe v podkožnem tkivu.

Diabetične razjede

Do zdaj je bilo zdravljenje pacientov s tovrstnimi razjedami omejeno, zato so diabetične razjede pri mnogih še vedno prisotne. Pomanjkanje učinkovitih načinov zdravljenja ali zapostavljanje obravnave včasih povzroči širjenje in nevarno poglabljanje rane, ki nato zahteva kirurški poseg ali celo amputacijo okončin in lahko pripelje do smrtno nevarnega poslabšanja sladkorne bolezni (!).

Sladkorna bolezen oslabi krvni pretok, prizadene celično strukturo, povzroča okužbe in vpliva na živce (nevropatija), kar upočasni celjenje ran.

Kirurške rane

Kirurška rana je rez ali vbod skozi kožo, ki se običajno izvede s skalpelom med operacijo. Kirurška rana je lahko tudi posledica vstavitve drenažne cevke med posegom. Kirurške rane se po velikosti zelo razlikujejo. Običajno jih kirurško osebje zapre s šivi ali sponkami, včasih pa jih pusti odprte zaradi lažjega celjenja.

Preležanine

Preležanine so posledica dolgotrajnega pritiska na kožo zaradi nemobilnosti ali stalnega drgnjenja. Predele, ki so podvrženi nastanku preležanin, najdemo na mestih, kjer je kost blizu kože in je stalno pritisnjena ob zunanjo površino. To so torej predel križa, gležnji, kolki in zadnjica.

Kaj otežuje celjenje tovrstnih ran?

Počasno celjenje je lahko posledica višje starosti, osnovnega obolenja, globine ali velikosti rane ali bakterijske okužbe. Čas celjenja velikih ran je daljši kot pri manjših ranah, kar pomeni večjo možnost za okužbo in poslabšanje stanja. S starostjo se zmanjšuje zmožnost celjenja, podaljšuje pa se njegovo trajanje.

B-Cure Laser 

Zaradi našega patentiranega elektrooptičnega mehanizma lahko pripomoček B-Cure Laser pomaga kot način dodatnega zdravljenja akutnih in kroničnih ran.

Rezultati dvojno slepe klinične študije, ki so bili predstavljeni 14. decembra 2017 na konferenci IOA: https://www.youtube.com/watch?v=AUboLxL_ovs

Rezultati dvojno slepe randomizirane, s placebom nadzorovane klinične študije kažejo, da 12-tedensko vsakodnevno izvajanje terapije s pripomočkom B-Cure Laser bistveno zmanjša velikost rane pri pacientih z diabetičnimi razjedami stopal v primerjavi z navideznim obsevanjem.

Pri 70 % pacientov v skupini, ki je bila vključena v terapijo LLLT s pripomočkom B-Cure Laser, je bila dosežena več kot 90-odstotna zaprtost rane, medtem ko je to vrednost v skupini s placebom doseglo samo 13 % oseb (p = 0,01 po FET). Nekatere razjede v skupini, ki je bila deležna terapije, so se v preskusnem obdobju povsem zacelile.

Pri tem je treba poudariti, da pacienti, ki uporabljajo pripomoček, tega uporabljajo kot dodatno zdravljenje, saj je učinkovit in priročen za domačo uporabo.

Pred zdravljenjem                                             Po 12 tednih

Študija diabetičnih razjed stopala, ki so jo izvedli v zdravstvenem centru Hadassah Medical Center v Izraelu, je pokazala izjemne rezultate. Profesor Fidelman je povedal: »Po samo 7 dneh izvajanja terapije s pripomočkom B-Cure Laser Pro po 5 minut na dan je bilo že opaziti celjenje rane«. Dodal je še: »Po 30 dneh izvajanja terapije se je rana skoraj povsem zaprla.«

Profesor Reis, višji ortoped, je ugotovil, da lahko zdravljenje s pripomočkom B-Cure Laser pomaga kot način dodatnega zdravljenja akutnih in kroničnih ran. »B-Cure Laser Pro je odličen način dopolnilnega zdravljenja ran, ki naravnemu mehanizmu celjenja telesa bistveno pomaga pri proizvajanju kolagena in elastina, obnovi kožnega tkiva in pospeševanju limfne drenaže za zmanjšanje okužbe.« Profesor Reis je dodal: »Pripomoček spodbuja sproščanje endorfinov za blaženje bolečine (dodaten bistven učinek za vse z nevropatskimi bolečinami). Vse to pomaga pri pospeševanju procesa celjenja ran, pri katerem se tvori novo in zdravo kožno tkivo.«

Sladkorni bolniki se strinjajo – zdaj lahko zaživijo na novo

G. Lerner, eden od prvih pacientov, ki je za zdravljenje diabetične rane uporabljal pripomoček B-Cure Laser:

»Lani sem padel in si poškodoval desno stopalo. Na spodnjem delu stopala se mi je pojavila razjeda v velikosti 8 × 7 cm. Zdravil sem se v več bolnišnicah, vendar napredka pri celjenju rane ni bilo. Poskusil sem terapijo v hiperbarični kisikovi komori za sladkorne bolnike in rezultat je bil enak. V časopisu sem zasledil oglas za ta pripomoček. V treh mesecih mi je terapija s pripomočkom B-Cure Laser pomagala pozdraviti stopalo. Zdravljenje so bilo neboleče in brez stranskih učinkov. Govorili so mi, da so za popolno okrevanje potrebna vsaj tri leta, nekateri pa so mi svetovali celo amputacijo stopala.«

Rezultati klinične študije pri pacientih po izvedbi laminektomije v bolnišnici Beneficência Portuguesa de São Paulo v Braziliji so pokazali zmanjšanje temperature, učinke drenaže, ublažitev bolečine in pospešeno celjenje v skupini, ki je bila deležna terapije z laserjem.

Kako izvajati terapijo v domačem okolju?

V primeru ran zaradi poškodb, opeklin, kirurških brazgotin in drugih vrst ran, vključno z diabetičnimi razjedami stopal, je pomembno, da rano očistimo in oskrbimo po navodilih zdravnika ter pripomoček B-Cure Laser uporabimo kot dopolnilno zdravljenje.

Povsem razumljivo je, da paciente najprej zanimata primernost in priročnost tovrstne terapije. V tem primeru so lahko pomirjeni, saj se terapija izvaja v domačem okolju po navodilih strokovne skupine B-Cure in zdravnika. Postopek je neboleč, ne povzroča neprijetnega občutka in znanih stranskih učinkov. Upoštevajte, da se pripomoček B-Cure Laser nikoli ne uporablja kot samostojni način zdravljenja.

Kako deluje B-Cure Laser Pro?

Terapija z laserjem nizke intenzitete (LLLT, znana tudi kot terapija s hladnim laserjem) uporablja laserski žarek, ki deluje na kožo in istočasno prodre globoko v podkožna tkiva brez povzročanja občutka toplote in poškodovanja kože. Terapija z laserjem nizke intenzitete spodbuja aktivnost celic, krepi celične signale in povečuje učinkovitost naravnega imunskega sistema. Pospešuje tvorjenje protivnetnih encimov, sprošča endorfine (hormone, ki zmanjšujejo bolečino) in povečuje tvorjenje kolagena in elastina. Terapija je kot dopolnilni način primerna za celjenje ran.

Protokol zdravljenja

PROTOKOL ZDRAVLJENJA

Terapija s pripomočkom B-Cure Laser dopolnjuje standardno oskrbo in se ne sme nikoli izvajati kot samostojno zdravljenje.

Pred začetkom izvajanja terapije je treba povoje odstraniti.

Terapijo izvajajte na naslednjih mestih:

Ob robovih rane

Pri vsaki zamenjavi povoja (priporočamo vsakodnevno izvajanje terapije, najv. enkrat na dan): začnite z 2-minutno uporabo v prvih dveh tednih; če ni izboljšanja, ta čas podaljšajte na 3 minute.

Pri izvajanju terapije ob robu rane mora žarek prav tako zajeti 2 mm zunanjega roba dna rane (glejte sliko).

Dno rane

Pri vsaki zamenjavi povoja (priporočamo vsakodnevno izvajanje terapije, najv. enkrat na dan): začnite s 30-sekundno uporabo v prvih dveh tednih; če ni izboljšanja, ta čas podaljšajte na 1 minuto.

Število terapij je odvisno od velikosti rane (glejte sliko)

Dimeljske in podkolenske bezgavke

Terapijo izvajajte na obeh bezgavkah poškodovane noge (najv. dvakrat na dan): 1 minuto naenkrat.

Za udobno zdravljenje oddaljenih in težko dosegljivih mest vam priporočamo uporabo prilagodljivega stojala za B-Cure Laser.

recommended for you

Fibromialgija

Read more

Bolečine v križu

Read more

Bolečine v čeljustnem sklepu

Read more