X Please adjust your browser settings in order to opt out of cookies and review our Privacy Policy for more helpful information

Bolečine v čeljustnem sklepu

Statistika kaže, da bo pet odstotkov prebivalstva enkrat v življenju doživelo bolečine v čeljustnem sklepu.

Temporomandibularna sklepa povezujeta spodnjo čeljust (mandibulo) in lobanjo (senčnico). Sklepa omogočata odpiranje in zapiranje čeljusti, kar se zdi nekaj povsem običajnega, vendar je bistvenega pomena za omogočanje osnovnih funkcij govora in prehranjevanja.

Razlogi in dejavniki za pojav bolečin v čeljustnih mišicah

Obstaja veliko razlogov in dejavnikov, ki lahko povzročijo bolečine v čeljustnih mišicah; nekateri so čustvene, npr. stres in anksioznost, drugi pa fizične narave, npr. telesne poškodbe zaradi prometne nesreče, ki povzroči poškodbo ali izpah sklepa, dolgo, globoko in neprestano zehanje, škrtanje z zobmi med spanjem, dolgi zobozdravstveni posegi, pri katerih ima pacient dolgo odprta usta.

Večina študij je pokazala, da so glavni razlogi za bolečine v čeljustnih mišicah posledica nepravilnega delovanja ali preobremenjevanja sklepa, ki ga povzroča predvsem škrtanje z zobmi (bruksizem) in stiskanje čeljusti.

Pogosto stiskanje čeljusti in škrtanje z zobmi lahko povzročita kronične bolečine v čeljusti, glavobole in bolečine v obraznih mišicah. Ta pojav je znan kot motnja temporomandibularnega sklepa (TMD) in  sindrom temporomandibularnega sklepa (TMJ).

Kakšni so simptomi?

Bolečine v čeljusti, bolečine na obrazu, bolečine v ušesih in glavoboli lahko prav tako povzročijo bolečine v samem sklepu.

Kakšni so možni načini zdravljenja?

Zdravljenje te motnje običajno združuje več možnosti: zdravila, fizioterapijo, zobni aparat in spremembe v prehrani, npr. uživanje mehkejše hrane, ne pa živil, ki obremenjujejo sklep, npr. žvečenje žvečilnega gumija.

Terapija z laserjem nizke intenzitete (znana tudi terapija s hladnim laserjem) je alternativen način zdravljenja, ki se je izkazal kot učinkovit pri pacientih s kroničnim TMD – motnjo temporomandibularnega sklepa in TMJ –  sindromom temporomandibularnega sklepa (TMJ).

Kako deluje?

LLLT uporablja terapijo s svetlobo na celični ravni.

Nizkoenergijska laserska terapija spodbuja pretok krvi, s tem pa povečuje raven kisika, glukoze in različnih hranil v prizadetih mišicah. Spodbuja proces samozdravljenja in skrajšuje čas okrevanja.

Protoni spodbudijo proizvodnjo kolagena, ki omogoča močnejšo in hitrejšo rast vezi in tkiv.

Laser zmanjšuje raven prostih radikalov in obenem oksidativni stres.

B-Cure Laser povečuje celično presnovo in zagotavlja učinkovito zdravljenje bolečine v čeljustnem sklepu (TMJ):

To so pokazale raziskave, klinični študiji v Italiji pa sta potrdili učinkovitost pripomočka B-Cure Laser za zdravljenje tega obolenja.

Klinična študija, ki so jo izvedli na Univerzi Sapienza v Rimu in je vključevala 90 oseb, je potrdila, da je učinkovitost terapije s pripomočkom B-Cure Laser v primeru sindroma TMJ enaka kot pri zdravljenju z običajnimi zdravili za lajšanje bolečin.

Te informacije so predvsem pomembne, ker pri zdravljenju s pripomočkom B-Cure Laser ni stranskih učinkov, saj je izvajanje te terapije neinvazivno in varno.

Https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30999823

Novembra 2014 je bila na Univerzi v Parmi v Italiji izvedena študija, ki je dokazala, da zdravljenje bolečine v primeru sindroma TMJ s pripomočkom B-Cure Laser učinkovito in bistveno zmanjša raven bolečine (prek 50 %) po samo dvotedenski domači terapiji, medtem ko je skupina, ki je prejemala placebo, doživela samo 8-odstotno zmanjšanje bolečine.

Https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4416145

Kakšne so prednosti pripomočka B-Cure Laser?

  • Možnost zmanjšanja kroničnih bolečin
  • Neinvazivno in nekirurško zdravljenje
  • Primeren za osebe vseh starosti
  • Brez znanih stranskih učinkov
  • Klinično preskušen v številnih študijah
  • Enostaven in varen za domačo uporabo
Protokol zdravljenja

Postavite pripomoček ob čeljustni sklep, blizu ušesa, in izvajajte terapijo 8 minut.

 

Nato nastavite pripomoček za naslednjih 8 minut in ga postavite po širini čeljusti. Med zdravljenjem imejte usta rahlo odprta, da se čeljust razpre in se poveča prodornost žarka.

Za udobno zdravljenje oddaljenih in težko dosegljivih mest vam priporočamo uporabo prilagodljivega stojala za B-Cure Laser.

Kako zdraviti sindrom temporomandibularnega sklepa s pripomočkom B-Cure Laser?
recommended for you

Bolečine v vratu

Read more

Fibromialgija

Read more

Rane

Read more